Zorvec beschermt langer én beter

In 2019 is door Wageningen UR een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende middelen tegen Phytophthora. Dit proefveld lag op de locatie Valthermond. Hieruit bleek dat Zorvec zelfs met een langer spuitinterval een betere bescherming tegen Phytophthora gaf.
Foto: Proefveld Valthermond
Onderstaande grafiek geeft het percentage van de plant weer dat is aangetast door Phytophthora. Dit is een vergelijking tussen Zorvec NZeb (Zorvec + Mancozeb), Zorvec NTec (Zorvec + Gachinko), middel R. (mandipropamid) en middel I. (fluopicolide + propamocarb).
Middel R. en Middel I. zijn om de 7 dagen gespoten en de Zorvec NZeb en NTec om de 10 dagen.
Het proefveld werd beregend om de goede omstandigheden voor Phytophthora te creëren. De velden werden geinfecteerd met de nieuwe agressievere Phytohphthora stammen. De ziektedruk werd dus kunstmatig opgevoerd om de middelen goed met elkaar te kunnen vergelijken qua sterkte.
De Zorvec veldjes hadden minder aantasting ondanks dat het middel met een langer spuitinterval was toegepast! Zorvec beschermd dus langer èn beter.
Hierboven ziet u foto’s die genomen zijn bij het proefveld in Valthermond. Bij de veldjes met Zorvec zien we geen actief sporulend weefsel. Dus geen witte rand met vers schimmelpluis om de vlek. Bij de andere middelen was dit wel het geval. De schimmel had wel een poging gedaan om het blad te infecteren bij Zorvec maar zonder succes. Zorvec geeft dus een sterkere bescherming ondanks dat het met een drie dagen langer spuitinterval is toegepast.
Nieuwe klonen
De aardappelziekte Phytophthora verandert. Er zijn nieuwe stammen gekomen die agressiever zijn dan we voorheen gewend waren. Deze nieuwe stammen noemt men EU-36 en EU-37. In Nederland hebben we vooral met EU-36 te maken. Deze nieuwe stammen vormen meer vlekken en sporen en de vlekken groeien sneller. Uit onderzoek door EuroBlight in 2019 blijkt dat bij deze nieuwe Phytophthora-stam EU-36 voorkomt in ruim een kwart van alle aardappelpercelen in West-Europa. De tijd tussen bladinfectie en het ontstaan van zichtbare sporulerende infecties is bij deze EU-36 stam één tot twee dagen korter dan bij oudere stammen. Dit betekent dat bij warm en vochtig weer de interval tussen bespuitingen verkort dient te worden. Met een keuze voor Zorvec kiest u voor zekerheid onder alle omstandigheden. Bij een normale druk beschermt Zorvec 10-11 dagen (i.t.t. 7-8 dagen bij gebruik van een standaard middel). Is de druk hoog en komt er veel nieuw blad bij, dan kan men met Zorvec naar een 7-8 daags schema.
Bekijk ook: